Programma van de Vooropleiding Hedendaagse Dans

Inhoud van de opleiding

De opleiding aan de VHD is onderverdeeld in 4 verschillende niveaus die in een doorlopende leerlijn worden opgebouwd. VHD 1 en 2 richt zich op leerlingen in de basisschoolleeftijd, VHD 3 (a,b,c) is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.  In de eerste jaren van de VHD volgen de leerlingen naast hun VHD klas minmaal 1 uur klassiek ballet en minimaal 1uur modern, streetdance-jazz, selectie of urban. De dansvakken voor VHD 3 leerlingen (vmbo, havo, vwo) zijn klassieke dans, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie en korte workshops of modules waar specifieke dansvaardigheden zoals bijvoorbeeld tapdance, afro, repertoire nationale ballet, acrobatische vaardigheden ect. ook worden aangeboden. In de eindfase van de VHD maken de leerlingen door stages kennis met het werkveld. Voor stages en begeleiding werkt de VHD nauw samen met dans & balletstudio Geraldine. De danslessen vinden plaats in de dansstudio's van de Hazelaar, Dans & Balletstudio Geraldine in Hintham en Perron-3 in Rosmalen. Alle leerlingen van de Vooropleiding dansen in de jaarlijkse schoolmusical van het Rodenborch, dansvoorstellingen van de VHD en projecten.

De VHD streeft ernaar de opleiding zo breed mogelijk aan te bieden. Het accent ligt op de hedendaagse dans, zoals de dansstijlen van Cunningham, Graham en Limon. Klassiek geldt als basis en is een vast onderdeel voor alle leerlingen. Om een goede start te maken bij het Hoger Onderwijs en de buitenlandse concurrentie aan te kunnen, is het van belang dat de toekomstige docenten en/of dansers all-round en op hoog niveau lessen volgen. Dit houdt in dat er naast de basis theater dansvakken zoals, klassiek, modern en jazz ook gewerkt wordt aan hip-hop, streetdance en acrobatische vaardigheden. Het versterken van het lijf en soepel houden van alle ledematen is een onderdeel wat als vast onderdeel in de diverse lessen terug komt.

De klassieke lessen worden in 2 stijlen onderwezen, namelijk middels de Vaganova stijl en de Cecchetti methode. De huidige dansacademies in Nederland werken met de Vaganova dansstijl. Echter kiest de VHD er daarnaast ook voor om de jonge leerlingen te onderwijzen middels de Cecchetti methode. Deze methode is internationaal erkend en ondergebracht bij de Imperial Teachers of Dancing. Het biedt een duidelijke opbouw in niveau waarbij de leerlingen kracht, techniek, discipline en een sterke co√∂rdinatie ontwikkelen. 

Er worden gemiddeld 2-jaarlijks, onafhankelijke en objectieve toetsen georganiseerd in samenwerking met de Imperial Society of Teachers of Dancing. De klassieke lessen dragen ertoe bij dat ook de leerlingen die sterker zijn in Hip-hop, jazz of modern een klassieke basis krijgen waar zij in alle andere dansstijlen profijt van hebben.

Niveau groepen, optredens en student-exchange

Er wordt gewerkt met individuele op maat gemaakte roosters en niveaugroepen. Deze zijn niet gebonden aan een bepaalde klas of leerjaar. Leerlingen volgen op de VHD allemaal hun eigen leerlijn, waarbij het de bedoeling is dat de leerlingen aan het einde van de opleiding qua niveau aansluiten bij de toelatingseisen van een voortgezette dansopleiding. In de praktijk betekent dit dat leerlingen die sterker zijn in bepaalde onderdelen voor die betreffende onderdelen op een hoger niveau les krijgen dan de andere leerlingen van hun VHD klas. Leerlingen die wat zwakker zijn in bepaalde onderdelen krijgen de mogelijkheid hun niveau bij te spijkeren of eerder gemiste lesstof in te halen in een aangepast programma.Tijdens examens en voorstellingen krijgen leerlingen de mogelijkheid hun vorderingen te laten zien en podiumervaring op te doen. Voorstellingen kunnen in de vakantie periode of in het weekend plaatsvinden. Er kunnen ook uitwisselingen van studenten plaatsvinden, nationaal of internationaal. Betreffende studenten worden hiervoor geselecteerd, dit vindt plaats op uitnodiging. leerlingen dienen er rekening mee te houden dat naast het schoolrooster en dansrooster er extra mogelijkheden worden aangeboden om aan je talent te werken. 

Toelatingseisen en aanmelden

Voldoende dansante en fysieke aanleg. Dit wordt getest tijdens een auditie.
Je kunt je aanmelden voor de auditie door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Niveaus

VHD 1 en VHD 2: Het vooropleidingstraject Hedendaagse dans, basisschoolgroep 5 t/m 8.

Het dansonderwijs op de VHD 1 en 2 vindt buiten reguliere schooltijden plaats en bestaat uit minimaal 3 verschillende danslessen per week. Leerlingen kunnen daarnaast ook deelnemen aan bijzondere projecten georganiseerd voor de VHD. Wij stellen het op prijs als de schoolleiding op de hoogte wordt gebracht van deelname aan het VHD programma. 

VHD 3: Het Vooropleidingstraject Hedendaagse Dans i.s.m. Rodenborch-College te Rosmalen.

Door de professionele Vooropleiding Hedendaagse Dans wordt het danstalent in staat gesteld om in samenwerking met het Rodenborch-College een passend lesprogramma te volgen in combinatie met dans. Het Rodenborch-College is een Topsport Talentschool en beoogt door maatwerk de danstalenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun danstalent.

Het dansonderwijs op vmbo-t/havo/vwo aan het Rodenborch College te Rosmalen wordt verzorgd door de Vooropleiding Hedendaagse Dans. Leerlingen die worden toegelaten op de VHD hebben de mogelijkheid om op het Rodenborch tijdens schooltijd of aansluitend op de schooltijden een aantal uur per week te trainen bij de VHD. 

Voor meer info over het volgen van de Vooropleiding via het Rodenborch College kun je hier meer lezen.

Leiding Stg. VHD

Geraldine van de Griend
Zakelijke leiding VHD en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie

Monique van Dongen
Voorzitter bestuur en Zakelijke leding VHD

Linda Gerits & Jhorna Smidt
Bestuurlijk advies VHD

Sandra Klijn & Robin Berkelmans
Artistieke leiding VHD

Niels van Alebeek
Leiding topsport en LOOT leerlingen en verantwoordelijk voor dagelijkse coordinatie roosters dansleerlingen op Rodenborch